식품공학과
식품공학과
이름
이준구
전공
식품위생/안전
TEL
02-970-6742
E-mail
jglee@seoultech.ac.kr
연구실
청운관 147호
학력
* 2000. 서울대학교 학사

* 2005. 서울대학교 석사

* 2020. 서울대학교 박사
주요 경력
2006-2021 : 식품의약품안전처, 보건연구사

2016-2017 : 호주 국립측정원, 방문과학자

2017-2018 : 호주뉴질랜드 식품기준청, 방문과학자

2021.4.1.~ : 한국식품안전관리인증원 식품안전국가인증제 심의·자문위원

2021.7.1.~ : 식품의약품안전처 식품의약품 등의 안전기술 수준평가 핵심전문가

2022.6.29.~ : 식품의약품안전처 HACCP 발전 협의회 위원

2022.9.1.~ : 식품위생심의위원회 오염물질분과 위원

2023. 1.1.~ : 한국식품저장유통학회 학술운영위원

2023. 5.1.~ : Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives(JECFA) 전문가 위원

2024. 1.1.~ : 한국식품과학회 식품분석분과 위원장

2024. 1.1.~ : 한국식품위생안전성학회 기획이사
연구 분야
1. 식품 중 유해화학물질의 독성 및 위해성 평가 연구

2. 식품 제조가공 중 발생 유해화학물질의 저감화 연구

3. 총식이조사를 통한 식품 중 유해물질의 노출량 평가 연구

4. 식품안전 규제과학 연구
담당 교과목
1. 일반화학

물질의 기본입자, 다양한 화학반응과 결합, 에너지 등 물질의 기본 특성에 대한 이해를 통해 향후 식품공학을 전공하기 위한 기초화학 지식을 습득한다.


2. 식품독성학

독성학의 기본원리를 이해하고, 식품 내에 존재하는 위해 요소들의 종류 및 특성, 식품섭취에 따른 독성물질들의 위해성을 평가하는 방법을 습득하여, 식품안전관리를 위한 기초지식을 습득한다.


3. 식품재료학

다양한 식품재료(농산물, 수산물, 축산물, 첨가물 등)에 대한 특징, 성분, 취급 및 가공법에 대하여 학습하고, 식품원료로 사용하기 위한 기준 및 규격 등 관련 규정을 이해한다.


4. 식품위생법규

식품위생법을 비롯한 식품안전과 관련된 법령 및 고시 등 규정에 관한 이론적 배경과 규정에 대해 이해함으로서 향후 식품관련 산업체, 연구소, 정부기관 등에 취업을 위한 전문지식을 습득하며, 향후 관련분야 종사시 현장직무능력 향상을 도모한다.


5. 최신식품문제연구(대학원)

식품산업에서 최신 이슈가 되고 있는 문제들과 현장에서 실무적으로 문제를 해결해나가는 방법, 그리고 향후 도전해야할 과제들에 대해서 살펴본다


6. 식품안전성평가 특론(대학원)

식품 중 존재하는 독성물질의 인체내 독성기작에 따른 인체영향을 이해하고 식품섭취에 의한 노출 및 위해성을 평가함. 또한 실제 식품 중 독성물질의 안전성평가 사례를 연구함
주요논문 및 저서
Effects of cooking methods and temperatures on quality and safety of dried red peppers (Capsicum annuum L.), LWT, 191, 115588 (2024) (공동저사, SCI)

Effect of rice milling, washing, and cooking reducing pesticide residues, Food science and Biotechnology, 33, 557-567 (2023) (교신저자, SCI)

Determination of 57 pesticide residues in fishery products by GC Tandem mass spectrometry combined with QuEChERS exstraction, Food Science and Biotechnology, 33, 831-853 (2023) (교신저사, SCI)

Analytical method development and risk characterization of anthraquinone in various types of tea, Food Control, 137, 108923 (2022) (교신저자, SCI)

Determination of methylxanthine contents and risk characterization for various types of tea in Korea, Food Control, 132, 108543 (2022) (교신저자, SCI)

A Medicinal Halophyte Ipomoea pes-caprae (Linn.) R. Br.: A review of its botany, traditional uses, phytochemistry, and bioactivity, Marine Drugs, 20(5), 329 (2022) (교신저자, SCI)

Comaprision study of validation parameters and measurement uncertainty of rapid analytical methods for piperine in black pepper by ultraviolet spectrometry and high-performance liquid chromatography, Food Science and Biotechnology, 31, 1133-1143 (2022) (제1저자, SCI)

Codex Alimentarius commission on ensuring food safety and promoting fair trade: harmonization of standards between Korea and codex, Food Science and Biotechnology, 30(9): 1151-1170 (2021) (제1저자, SCI)

Determination and risk characterisation of bio-active piperine in black pepper and selected food containing black pepper consumed in Korea, Food Science and Biotechnology, 30: 209-215 (2021) (제1저자, SCI)

Development of an analytical method for simultaneously determining TBBPA and HBCDs in various foods, Food Chemistry, 131: 126027 (2020) (제1저자, SCI)

Assessment of tetrabromobisphenol and hexabromocyclododecanes exposure and risk characterization using occurrence data in foods, Food and Chemical Toxicology, 137: 111121-111128 (2020) (제1저자, SCI)

Comparative study of the bioactive compounds, flavours and minerals present in black pepper before and after removing the outer skin, LWT-Food Science and Technology, 125, 109356 (2020) (제1저자, SCI)

Determination and daily intake estimation of lignans in sesame seeds and sesame oil products in Korea, Foods, 9(4); 394 (2020) (교신저자, SCI)

Comparative analysis of lead content during food processing, Food Science and Biotechnology, 29(8); 1063-1069 (2020) (제1저자, SCI)

Chemical composition and antioxidant capacity of black pepper pericarp, Applied biological chemistry, 63:35 (2020) (제1저자, SCI)

The effects of extracting procedures on occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons in edible oils, Food Science and Biotechnology, 29(9); 1181-1186 (2020) (제1저자, SCI)

Validation and measurement uncertainty of GC-MS quantification method for nicotine in dried mushrooms using QuEChERS exstraction, Food Additives & Contaminants: Parts A, DOI: 10.1080/19440049.2020.1800827 (2020) (공동저자, SCI)

Quantitative analysis of bioactive phenanthrenes in dioscorea batatas Decne Peel, a discarded biomass from postharvest processing, Antioxidants, 8: 541-549 (2019) (공동저자, SCI)

Effects of food processing methods on migration of heavy metals to food, Applied biological chemistry, 62: 64 (2019) (제1저자, SCI)

Occurrence and risk characterization of polycyclic aromatic hydrocarbons of edible oils by the Margin of Exposure (MOE) approach, Applied biological chemistry, 62:51 (2019) (제1저자, SCI)

Determination and risk characterization of polycyclic aromatic hydrocarbons of tea by using the Margin of Exposure (MOE) approach, Food Science and Biotechnology, 27(6): 1843-1856 (2018) (제1저자, SCI)

Effects of grilling procedures on levels of polycyclic aromatic hydrocarbons in grilled meat, Food Chemistry, 199: 632-638 (2016) (제1저자, SCI)

Exposure assessment and risk characterization of ethyl carbamate from Traditional korean fermented rice wien, Takju and Yakju, Food additives and contaminants: Part A, 33(2): 207-214 (2016) (제1저자, SCI)

Comparison of the contents of Benzo(a)pyrene, sesamol and sesamolin, and volatiles in sesame oils according to origins of sesame seeds, Applied Biological Chemistry, 59(1); 129-141 (2016) (공동저자, SCI)

Validation and determination of the contents of acetaldehyde and formaldehyde in foods, Toxicological research, 31(3): 273-278 (2015)

Analysis of 3-MCPD and 1,3-DCP in various foodstuffs using GC-MS, Toxicological research, 31(3): 313-319 (2015)

Total diet studies as a tool for ensuring food safety, Toxicological research, 31(3): 221-226 (2015)

Volatile hazardous compounds in alcoholic beverages, Journal of Applied Biological Chemistry, 55(3); 141-148 (2012)

Monitoring of Ochratoxin in alcoholic beverages, Korean Journal of Food Science and Technology, 44(2); 235-239 (2012)

Monitoring of anti-impotence drugs and their analogues in food, Korean Journal of Food Science and Technology, 43(6); 675-682 (2011)

Analytical method of aflatoxins in edible oil and infant-Children foods, Analytical Science and Technology, 24(2); 150-157 (2011)
학술대회
◾ 이준구, 식품 중 잔류성유기오염물질 안전관리, 식품기술 및 산업 혁신 촉진, 제주 휘닉스파크, 2023이준구
담당자 : 식품공학과
전화번호 : 02-970-6733
공유하기 :   icon icon icon    
출력하기
copyright(c) SEOUL NATIONAL UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY. All rights resesrved
대학/대학원
공과대학공과대학기계시스템디자인공학과기계·자동차공학과기계공학 프로그램자동차공학 프로그램안전공학과신소재공학과건설시스템공학과건축학부-건축공학전공건축학부-건축학전공건축기계설비공학과정보통신대학정보통신대학전기정보공학과컴퓨터공학과스마트ICT융합공학과전자공학과전자IT미디어공학과전자공학 프로그램IT미디어공학프로그램에너지바이오대학에너지바이오대학화공생명공학과환경공학과식품공학과정밀화학과스포츠과학과안경광학과조형대학조형대학디자인학과산업디자인전공시각디자인전공도예학과금속공예디자인학과조형예술학과인문사회대학인문사회대학행정학과영어영문학과문예창작학과외국어교육기술경영융합대학기술경영융합대학산업공학과(산업정보시스템전공)산업공학과(ITM전공)MSDE학과경영학과(경영학전공)경영학과(글로벌테크노경영전공)데이터사이언스학과미래융합대학미래융합대학융합기계공학과건설환경융합공학과헬스피트니스학과문화예술학과영어과벤처경영학과정보통신융합공학과창의융합대학창의융합대학인공지능응용학과지능형반도체공학과미래에너지융합학과교양대학교양대학국제대학국제대학대학원일반대학원산업대학원주택도시대학원철도전문대학원IT 정책전문대학원나노IT디자인융합대학원융합과학대학원